Telefon

0724994959

Tineri pelerini în Banatul de munte

Tinerii ortodocși de la Centrul de Tineret „Sf. Varvara” Moldova Nouă au început primul pelerinaj al verii sâmbătă 17 iunie 2017 cu ocazia terminării anului școlar, fiind astfel și un pelerinaj de mulțumire. Pelerinajul are și un nume semnificativ, „TINERI PELERINI ÎN BANATUL DE MUNTE”. Traseul pe care l-au parcurs acești tineri pelerini a fost: Mănăstirea Călugăra-Mănăstirea Nera-Cheile Șușarei.

Prima oprire din acest pelerinaj a fost la Mănăstirea Călugăra, unde s-a ținut o slujbă de mulțumire către Domnul Hristos, în prezența icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. După terminarea slujbei s-a prezentat un mic rezumat al întemeierii mănăstirii dar și al descoperirii miraculoasei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Mănăstirea Calugăra datează din anul 1858 când auzul cântărilor sfinte ce răsăreau din stâncă l-a îndemnat pe teologul Alexie Nedici din Ciclova Montană să ctitorească aici o mănăstire. Mai mult decât atât în aceste locuri binecuvântate a existat dintotdeauna în conștiința localnicilor existența unui loc binecuvântat unde pusnicii își alinau setea de Dumnezeu drept pentru care credincioșii au numit aceste locuri Valea Călugărului.

A doua locație a pelerinajului a fost Mănăstirea Nera, faimoasă pentru numărul mare de măicuțe pe care le găzduiește. Mănăstirea Nera este aşezată în apropierea localităţii Sasca Montană, pe malul stâng al râului Nera, la 20 de kilometri de Oraviţa, în Munţii Locvei. Particularitatea așezământului este că 80 la sută dintre măcuițe sunt absolvente de studii superioare. În mănăstire se prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar. Produsele naturiste (ceaiuri, tincturi, alimente) sunt comercializate în magazinul mănăstirii şi în toate magazinele bisericeşti ale Episcopiei Caransebeşului. Mănăstirea are o frumoasă bibliotecă, ateliere de pictură, de litografie şi de sculptură în lemn. Tinerii au participat aici la o slujbă ținută de preoții însoțitori, după care au fost invitați la masa de prânz.

În încheierea pelerinajului a avut loc o mică drumeție către Cheile Șușarei cunoscute și sub numele de Cheile Valea Morii, cu destinația cascada Șușara.

 

Articol scris de: Raluca Elena

 

 

Galerie foto

Înscriete la NEWSLETTER

pentru a afla noutăţi.